ΠΕΡΙ ΑΕΡΟΒΙΚΗΣ

/ΠΕΡΙ ΑΕΡΟΒΙΚΗΣ
ΠΕΡΙ ΑΕΡΟΒΙΚΗΣ 2017-05-22T10:06:48+03:00

AΕΡΟΒΙΚΗ

Tο πέμπτο επίσημο άθλημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής, η αεροβική, είναι μια άσκηση που γίνεται με τη συνοδεία μουσικής. Προέρχεται από μια αγωγή που οξυγονώνει τους ιστούς και διαπλάθει το σώμα. Ο εφευρέτης του, ο Κένεθ Κούπερ, ήταν Αμερικανός στρατιωτικός γιατρός που ήθελε να αποκτήσουν οι στρατιώτες του καρδιαγγεική τελειότητα και όχι μυϊκή ανάπτυξη. Το 1968 οι αρχές του Κούπερ άρχισαν να αποκτούν υψηλή δημοτικότητα, αλλά η αεροβική έγινε διεθνές ανταγωνιστικό άθλημα για άνδρες και γυναίκες μόνο στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Σήμερα είναι πολύ αγαπητή στην Ευρώπη και στη Βραζιλία, όπου οι αθλητές διακρίνονται στο ατομικό, στο διπλό (ζεύγος) και στο ομαδικό (τρία άτομα) αγώνισμα. Οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι είναι γνωστοί για τις τεχνικές ικανότητες τους. Το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας διεξήχθη στο Παρίσι το 1995 με τη συμμετοχή 34 χωρών. Από τότε διεξάγονται κανονικά τόσο τα παγκόσμια πρωταθλήματα όσο και πολλές άλλες διεθνείς διοργανώσεις.

ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ

Οι αθλητές εκτελούν, με τη συνοδεία μουσικής της επιλογής τους, μια χορογραφία 1 λεπτού και 45 δευτερολέπτων, η οποία απαιτεί δύναμη, αντοχή, ευλυγισία και συγχρονισμό. Πρέπει να παρουσιάσουν 12 στοιχεία, περιλαμβάνοντας ένα από κάθε κατηγορία. Η χορογραφία και η μουσική πρέπει να αρχίζουν και να τελειώνουν ταυτοχρόνως. Οι αθλητές πρέπει να κινούνται ρυθμικά και να καλύπτουν ολόκληρη την έκταση των ασκήσεων. Η έκφραση, η πρωτοτυπία και η δύναμη της παρουσίασης καθιστούν το αγώνισμα πολύ συναρπαστικό. Οι αθλητές πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 ετών και οι κατηγορίες στις οποίες αγωνίζονται είναι ατομικό (ανδρών και γυναικών), ζεύγη και ομαδικό με τρία άτομα. Αργότερα θα προστεθούν και εξαμελείς ομάδες. Υπάρχουν δύο επιτροπές κριτών: η επιτροπή Α βαθμολογεί τα ατομικά αγωνίσματα και η επιτροπή Β τα ζεύγη και τα ομαδικά.

ΧΩΡΟΣ  ΑΣΚΗΣΕΩΝ

aerobiki001

ΤΕΧΝΙΚH

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει βασικά βήματα με λακτίσματα, ωθήσεις, βάδισμα, τρέξιμο, ανασήκωμα γονάτων και άλματα, καθώς επίσης και στοιχεία με καθορισμένα επίπεδα δυσκολίας. Τα στοιχεία αυτά κατατάσσονται στις ακόλουθες
ομάδες:

ph1 ph2
Κινητική δύναμη Στατική δύναμη
ph4 ph3
Ευλυγισία Άλματα
ph5
Ισορροπία

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ενδυμασία
Αυστηρά καθορισμένη, αποτελείται από μονοκόμματο ελαστικό μαγιό στο χρώμα της επιδερμίδας για τις γυναίκες, ενώ για τους άνδρες μπορεί να αποτελείται από ένα ή δύο κομμάτια (σορτς και φανέλα).

Παπούτσια
Πρέπει να είναι ευλύγιστα, να προσφέρουν υποστήριξη και να απορροφούν τα τραντάγματα. Το πιο συνηθισμένο χρώμα είναι το λευκό, αλλά δεν επιβάλλεται από τους κανονισμούς.

ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ

Οι αθλητές έχουν συνήθως μακρά άκρα, είναι δυνατοί και ευκίνητοι, διαθέτουν αντοχή, θαυμάσια αίσθηση του ρυθμού και τέλειο συντονισμό. Επειδή όλοι οι μύες χρησιμοποιούνται συνεχώς, οι καρδιαγγειακές ασκήσεις και η ανάπτυξη των μυών αποτελούν τη βασική προπόνηση τους.

Κώδικας βαθμολογίας
Αεροβικής Γυμναστικής 2005 – 2008