ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΚΗΣ

/ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΚΗΣ
ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΚΗΣ 2017-05-22T10:06:48+03:00

Η ρυθμική γυμναστική, ένας συνδυασμός γυμναστικής και χορού,είναι αποκλειστικά γυναικείο αγώνισμα. Αποτέλεσμα της αναζήτησης φυσικής και αβίαστης κίνησης, εφευρέθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα στη Γερμανία και στη Σουηδία. Αν και η πρώτη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε το 1948 στην ΕΣΣΔ, το άθλημα αυτό έμεινε στη σκιά της καλλιτεχνικής γυμναστικής έως το 1956. Η καλλιτεχνική φύση του το έκανε πολύ δημοφιλές στην Ανατολική Ευρώπη και το 1962 αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητο σπορ από τη Διεθνή Ομοσπονδία Γυμνα­στικής. Το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα διοργανώθηκε το 1963 στη Βου­δαπέστη, αλλά μόλις το 1972 κυκλοφόρησε ο “κώδικας βαθμολογίας της σύγ­χρονης γυμναστικής” από τη Διεθνή Ομοσπονδία.
Πήρε την ονομασία “αθλητική ρυθμική γυμναστική” το 1975, αλλά σήμερα έχει το παλιό της όνομα: Ρυθμική Γυμναστική και αποτελεί άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1984.

figoures

Η ρυθμική γυμναστική εκτελείται με 5 όργανα – σχοινάκι, μπάλα, στεφάνι, κορδέλες και κορίνες – αλλά στις διεθνείς διοργανώσεις χρησιμοποιούνται μόνο 4, τα οποία επιλέγονται ανά διετία από τη Διεθνή Ομοσπονδία. Στα ατομικά αγωνίσματα οι αθλήτριες αγωνίζονται με τη σειρά μπροστά στους κριτές στα ομαδικά, πέντε γυμνάστριες αγωνίζονται συγχρόνως και νικήτρια είναι η ομάδα που συγκεντρώνει αθροιστικά τη μεγαλύτερη βαθμολογία. Μόνο οι 30 καλύτερες αθλήτριες μετέχουν στο ατομικό, όπου κερδίζει όποια πάρει την καλύτερη βαθμολογία. Οι 8 πρώτες σε κάθε όργανο προκρίνονται για τον τελικό. Στο ομαδικό, κάθε ομάδα αγωνίζεται με 5 όμοια όργανα και στη συνέχεια με 2 διαφορετικά. Νικήτρια του αγωνίσματος είναι η ομάδα με την καλύτερη συνολική βαθμολογία, ενώ οι τελικοί περιλαμβάνουν τις 8 καλύτερες ομάδες σε κάθε όργανο. Το αγώνισμα διαρκεί μεταξύ 75 και 90 δευτερολέπτων και η αθλήτρια επιλέγει τη μουσική της προτίμησης της. Στη διάρκεια του προγράμματος τα όργανα πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή κίνηση και να χρησιμοποιούνται και με τα δυο χέρια. Επίσης, πρέπει να περιλαμβάνονται ειδικές κινήσεις για κάθε όργανο και να χρησιμοποιείται ολόκληρη η επιφάνεια της πλατφόρμας.

ΦΙΓΟΥΡΕΣ
Με όλα τα όργανα, η χορογραφία πρέπει να περιλαμβάνει βασικές κινήσεις του σώματος.

 

tenia peristrofi alma mpala
Άλμα Περιστροφή Όπίσθια κάμψη Ισορροπία

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Η εκφραστικότητα είναι στοιχειώδες μέρος της ρυθμικής γυμναστικής. Στην κλίμακα της βαθμολογίας, όλα τα όργανα είναι ίσα: εξαρτάται από τους αθλητές να εκμεταλλευθούν τις δυνατότητες που προσφέρει καθένα από αυτά. Παλαιότερα ήταν φτιαγμένα από φυσικό υλικό (ξύλο, ελαστικό, σκοινί), σήμερα όμως είναι κατασκευασμένα κυρίως από συνθετικές ύλες.

mpala2 kuklos korines skini
Μπάλα Στεφάνι Κορίνες Κορδέλα
podi kordela2
Παπούτσια Σχοινάκι

 

ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ

  • Απαιτούνται τουλάχιστον 7 χρόνια προπονήσεων για να φτάσει μια γυμνάστρια σε επίπεδο πρωταθλητισμού.
  • Η αθλήτρια είναι ευλύγιστη, έμπειρη στο μπαλέτο και στους μοντέρνους χορούς, με ισορροπημένο μυϊκό σύστημα. 0 απόλυτος έλεγχος των μυών είναι απαραίτητος για τη μείωση της έντασης που εμποδίζει την ακτίνα και την άνεση των κινήσεων.
  • Σε κάθε τομέα του αθλήματος (χειρισμός οργάνων, εναρμόνιση  με τη  μουσική  και σωματική τεχνική) πρέπει να γίνεται χωριστή προπόνηση, αλλά πολλές ώρες είναι επίσης απαραίτητες για την απόκτηση της συνολικής εκφραστικότητας.